Bergsprängardöttrar och justitieministern

 

I söndags spelades Bergsprängardöttrar på Dieselverkstaden i Nacka. Och efter föreställningen blev det debatt, där bland andra Martin Grann, utvecklingschef, Kriminalvården, Caroline Szyber, (KD), justitieutskottet, Ylva Ginsberg, psykiatriker, och Lo Kauppi, som gjort föreställningen, deltog.  Temat var: Hur ser verkligheten och vardagen ut för interner, barn, vårdare och anhöriga? Vart är kriminalvården på väg?

Lo Kauppi presenterade också BBB – Berings Bergsprängardöttrars Barnboende – en ritning på besökslägenheter som hon arbetat fram helt utifrån barnets behov tillsammans med Birgitta Gelhaar, arkitekt, och Predrag Petrovic, läkare och forskare. 

Vad som hände efter debatten? Caroline Szyber träffade justitieminister Beatrice Ask och överlämnade ritningarna på BBB. Läs mer här:  http://carolineszyber.se/2011/03/debatt-om-kriminalvarden-overlamnande-till-justitieministern/#

Och Bergsprängardöttrar fortsätter turnera med Riksteatern. I kväll spelas föreställningen i Bollnäs och på lördag spelas den i Enköping. Sedan blir det turné i Finland. Läs mer här: http://www.riksteatern.se/bd/

One thought on “Bergsprängardöttrar och justitieministern

  1. I hela Enköping märktes en annorlunda stämning i natt. Efter att vi som sett Bergsprängardöttrar kom ut i den kalla kvällen, förde vi med oss en isande känsla av vanmakt ut i Enköpings mörker. Dovt och dystert i ens inre och ont i magen, av den skarpa smockan man fått. Jag var där med mina döttrar och deras vän, de är 17 år och 22. Vi blev alla nedtagna och medtagna till att fatta innebörder om galenskapen med svensk kriminalvård. En av döttrarnas reflektion var denna: Det är ju som Big Brother, såpan som går nu. Big Brother är ett socialt expriment, men mitt framför oss så pågår en ”vård”, och det är inget expriment, det är ett fastställt åtangande av samhället. De i Big Brother som ska gå in i det huset i 100 dagar, blir först placerade där efter att ha träffat experter och psykologer, för granska att de klarar detta expriment. I kriminalvården placeras sköra kvinnor, som drabbats av svårigheter och haft att göra med en socialtjänst, ett polisväsende, ett rättsväsende som inte haft mänsklig förståelse och inte kunnat hjälpa i tid och vid behov och som inte varit evdidensbaserad. Hur kan man tro att dessa kvinnor ska vara redo för det ”sociala exprimentet” som är på riktigt. I Big Brother kan man gå ut om inte står ut med avsaknad av ”riktigt liv”, men trots det så får många men efter detta och det påverkar dem hela livet. I kriminalvården finns ingen väg ut och ingen hjälp efteråt att hantera efterverkningar. Jag tyckte detta var en intresant jämförelse. Den borde Ask tänka in.
    Barnperspektivet är också en intressant iaktaggelse, som bara existerar i teorin i våra samhällsfunktioner. Jag är så glad att ja g fick uppleva Bergsprängardöttrar.
    Döttrar och vän och jag själv pratade med Figge efteråt, de blev mest trams, men när vi sansat oss hade vi en lyftande disskussion vid köksbordet i nattens timmar.
    Tack från oss alla hälsar mamma E

Comments are closed.