En i högsta grad levande historia

I år är det 40 år sedan militärkuppen i Chile ägde rum, något som inte minst berör de mer än 42 000 personer i Sverige som flydde diktaturen. Riksteatern presenterar chilenska gästspelet Villa + Talet, två starka nyskrivna pjäser om förnyelse och försoning efter diktaturen. Riksteatern träffar Guillermo Calderòn, som skrivit och regisserat pjäserna, och han berättar varför pjäserna berör även oss i Sverige.

Den 11 september 1973 övertog militären makten i Chile, och en militärdiktatur under Pinochets ledning tog sin början. Diktaturen skulle vara i 17 år och vittnesmålen om tortyr, försvinnande och mord under diktaturen är bekanta för många. Hur läker ett land såren efter ett blodigt förflutet, hur går man vidare? Om det handlar de prisbelönta pjäserna Villa + Talet som är skrivna och regisserade av Guillermo Calderón, flerfaldigt prisad för sina verk inom film och teater. Villa + Talet har spelats i mer än 25 länder och har mött mycket positiva reaktioner världen över, pjäsen Villa hade urpremiär i Villa Grimaldi där många i publiken själva satt fängslade under diktaturen.

Guillermo Calderòn, hur har människor reagerat på dina pjäser i Chile?
– Publiken i Chile har välkomnat möjligheten att diskutera diktaturens brott. Villa + Talet skrevs för att kunna sättas upp i forna tortyrcentra i Santiago. Det var en bra möjlighet att kunna besöka dessa platser och fundera ut hur vi ska minnas vårt smärtsamma förflutna.
Tror du att konsten, dina pjäser till exempel, kan bidra till att läka såren efter Pinochetregimen?
– Jag tror att mina pjäser kan bidra till att hålla såren öppna. Vi har förstått att såren inte kan läka förrän vi har fått sanning och rättvisa. Sorgligt nog har vi inte fått det än, och då kan konsten bidra till att hålla det förflutna  levande.
Hur tror du att människor kommer att regera i Sverige, där vi inte har upplevt krig eller diktaturer i modern tid, och levt i en ganska skyddad miljö. Kan svenskar lära sig något av pjäserna?
– Sorgligt nog begås övergrepp mot mänskliga rättigheter över hela världen och det är den svenska publiken väl medveten om. Nu begås fruktansvärda övergrepp i Syrien så jag hoppas att publiken kan koppla ihop vårt förflutna med det som händer i världen idag. Jag vill också tillägga att den svenske ambassadören i Chile räddade många chilenska liv 1973 när han hjälpte människor att fly från diktaturen. På så sätt är vår historia sammanlänkad. Sverige välkomnade också många flyktingar från Chile som fortfarande lever och frodas i hela landet, och det kommer vi alltid att vara mycket tacksamma för.
Vad har varit den mest oväntade reaktionen på dina pjäser?
Ibland så skrattar inte publiken och det är synd för vi vår intention har varit att diskutera vårt smärtsamma förflutna med en dos humor. Intentionen har inte varit att skapa en komiskt effekt utan snarare att uppnå en typ av intellektuell förståelse som man bara kan uppnå genom att brista ut i ett kollektivt skratt.

Villa + Talet har premiär i Eskilstuna den 9 oktober.

Text: Gilda Romero