Släpp in kulturlivet i maktens landstingskorridorer!

Samverkansmodellen har påverkat Sveriges kulturliv sedan den infördes förra året.  Hela Sveriges kulturliv faktiskt, men inte Stockholms läns.  Ingenstans i länet, varken i våra kranskommuner, vår glesbygd eller  vår  skärgård  existerar  samverkansmodellen. Konsekvensen är att  kultursfären och det civila samhället har möjlighet att påverka det regionala kulturlivet och kulturplanerna överallt – förutom i  Stockholms län . Som vd för Riksteatern och ordförande för den regionala föreningen Riksteatern Stockholms län  vill vi ändra på det.

Vi vill bidra med kompetens till kulturlivet i stort, och till utformningen av kulturplan en  i Stockholms län mer specifikt. Vi vill påverka kulturpolitiken, precis som våra kollegor i Riksteaterns föreningar  i resten av Sverige har möjlighet att göra. Vi vill se att samverkansmodellen införs även i Stockholms län.

Tillgång till kultur, möjligheten att utöva den, att uppleva den, att ta ansvar för den, är en demokratifråga. Ytterst handlar det om medborgarnas initiativ och ansvar. Inom Riksteatern i Stockholms län arbetar många människor. Här finns människor som tar stort ansvar och har mångårig kompetens om hur man arrangerar föreställningar på bästa sätt, hur man samverkar med producenter, med utövare, med arrangörer, med civilsamhället, och många fler. Vi jobbar i hela länet –  i kranskommuner, i förorter, i glesbygd – och vi har mycket att bidra med. Inför samverkansmodellen i kulturlivet i Stockholms län.    Det bör inte vara Stockholms stadshus som ensamt äger länets kulturfrågor.  Släpp in kulturlivet i maktens landstingskorridorer!  

Birgitta Englin, VD för Riksteatern och Marianne Pihl, ordförande, Riksteatern i Stockholms Län

2 thoughts on “Släpp in kulturlivet i maktens landstingskorridorer!

  1. Bra och viktigt inlägg ni gör! Jag har under året rest runt i vårt land påsen kulturtillgänglighetsturne. Där man infört samverkansmodellen har man också berättat hur man fått en utveckling av kulturlivet. Det har övervägande varit positivt! även omdet alltid finns förbättringar att göra. Nästa år kommer 20 av 21 län och regioner gått i samverkansmodellen. Bara Stockholms län har valt att stå utanför… Vad är man rädd för? Den demokratiska processen? Centerpartiet i Stockholms län jobbar för att också vårt län ska gå in i samverkansmodellen.

    Per Lodenius, Norrtälje, riksdagsledamot, Centerpartiets kulturpolitiske talesperson

  2. Pingback: Släpp in oss « Gunnos Blogg

Comments are closed.