”Tänk er ett Sverige och Europa som låter oliktänkandet och mångfalden bli varumärket för vår framtid.”

Idag firar Riksteaterns vd Magnus Aspegren nationaldagen i Storuman och Wilhelmina. Riksteaterföreningarna i Storuman och Wilhelmina har tagit initiativ till en gränsöverskridande kulturdag med dans, teater, musik, matkultur från hela världen. Magnus inviger firandet med ett tal som ni kan läsa här.Riksteatern i Storuman

Idag är det tio år sedan Sveriges nationaldag blev en helgdag, och i år har vi fått över 30 200 nya svenskar. Jag vill börja med att hälsa dem välkomna!

När Riksteatern startade 1933 var det under en tid då nazismen och fascismen fått fotfäste runt om i Europa. Också i Sverige. Förutom att ge folket bättre teater och scenkonst, var den bärande idén med Riksteatern att bilda och få människor att genom scenkonst mötas och diskutera.

På den tiden var det stor skillnad på storstäderna och vår landsbygd. Idag har vi ett helt annat Sverige än för 80 år sedan, med andra förutsättningar och möjligheter, Sverige har under dessa år utvecklats till ett fantastiskt mångkulturellt land. Tack vare olika kulturer kan vi idag njuta av olika sorters mat, kultur och olika sorters människor. Men Sverige har alltid byggt på mångfald. Tack vare arbetskraftsinvandringen kunde Sverige gå från ett u-till ett i-land. Tack vare olika människor från olika platser i världen har vi byggt detta land och varför ska vi inte bygga vidare på denna väg?

Mångfalden är en strålande affärsidé för hela Sverige. Och det borde också gälla scenkonsten som på många sätt står och stampar i samma berättelser som för 80 år sedan.

Tänk er ett Sverige och Europa som låter oliktänkandet och mångfalden bli varumärket för vår framtid, där vi byter vår rädsla för det annorlunda till möjligheter. Självklart skulle då vårt affärsliv och vår kultur då kunna bli världsledande.

Som ny vd på Riksteatern tänker jag att mångfalden och tillgängligheten ska bli en viktig motor för den samtida scenkonsten. Därför blir jag så väldans glad att få komma till Vilhelmina och Storuman där ni fattat läget. Det är här framtidens Sverige gror. Mångfalden finns redan i oss alla. Därför ska och kan inte rasism få ett fäste i ett modernt samhälle 2014. Det måste vi alla se till!

-Magnus Aspegren, vd RiksteaternRiksteatern i Storuman3