Utbudsdagar på nytt vis

I södra Sverige tog arbetet med årets utbudsdagar en ny form genom samarbete, strategi och lokal förankring. Här berättar teaterkonsulent Marie Reifelton hur det gick till.  

Marie Reifelton.

Tillsammans bestämde vi i de regionala Riksteaterföreningarna i Blekinge, Halland, Jönköpings län, Kalmar län, Kronoberg och Skåne oss för att lyfta utbudsdagarna och göra dem till ett arrangemang som vi skulle kunna vara riktigt stolta över. Arbetet började redan i september då alla berörda konsulenter träffades  i vår konsulentkollega Lena Teveldals sommarstuga i Halmstad för att dra upp riktlinjer och lägga strategi. Där antogs en budget och arbetsuppgifterna fördelades. Beslutet om att vara i Nässjö 7-8 februari 2014 var fattat sedan tidigare. Hos Lena bestämde vi också att vi skulle försöka arbeta nära den lokala teaterföreningen i Nässjö, för att ta lärdom av deras kunskap om orten och ta hjälp av deras nätverk. Efter uppstartsmötet begav vi oss tillbaka till våra respektive län för att ta tag i de uppgifter som vi hade blivit tilldelade. Lokal bokades, program började skissas på och inbjudan skickades ut. Gehöret från producenterna var över all förväntan och på bara en vecka hade 100 stycken anmält sitt intresse. När det kom till arrangörer tog det lite längre tid att få in anmälningar, men till slut hade vi nästan fått in 300 bokningar.  Parallellt med att vi gjorde spelschema, fixade hotellrum och bussanslutningar till alla deltagare startade jag en jakt på sponsorer. Tack vare att kommunen är välvillig till den lokala teaterföreningen fanns en bra plattform att arbeta från. Resultat blev en tygkasse med Nässjö kommuns logga som innehöll diverse småsaker som godis, block och pennor, tillsammans med information om Nässjö kommun. Vi fick även guider till de bussar som körde deltagare mellan Kulturhuset Pigalle och hotellen. Dessutom bjöd kommunen alla deltagare på kaffe och macka vid ankomst, väldigt generöst.

Mikael Wranell och Magnus Aspegren var på plats.

Riksteaterns dramaturg Mikael Wranell och VD Magnus Aspegren var på plats, mycket nöjda.

Smålands musik och teater ställde upp med två tekniker och den utrustning som behövdes. Regionteatern Blekinge-Kronoberg ställde upp med en konferencier. Men den stora insatsen stod Nässjö teaterförening för. De började redan klockan 9 på morgonen den 7 februari med att packa drygt 300 kassar. Sedan tog de ansvar för garderob och väskinlämning båda dagarna. Dessa ideella människor tog sig även an allt arbete i logerna, de såg till att alla artister blev väl mottagna och att de fick sig lite till livs under tiden de väntade på att få gå på scenen. Även eskort till vandrahemmet föll på deras lott. Lördagen den 8 februari klockan 17.00 avslutade Nässjö teaterförening sitt arbetspass med ett leende på läpparna. Vi skildes åt med en kram och löfte om att göra om succén. Nässjö teaterförening visade tydligt att de är proffs på att arrangera! Många deltagare har hört av sig och uttryckt att det var väldigt trevligt att bli mottagen av en lokal teaterförening och flera förslag om nya samarbeten har uppdagats. Detta kunde bli verklighet för att det finns en lokal teaterförening i Nässjö som kommunen är välvilligt inställd till och ser att det lönar sig att satsa på. Och tack vare det väl inarbetade samarbetet mellan Riksteatern regionalt och länsteatrarna. Summa summarum – samarbeten lönar sig.

Med vänliga hälsningar,
Marie Reifelton
Teaterkonsulent Riksteatern, Jönköpings län